Více času na podstatné

Legislativní novinka: Seznam nebezpečných chemických látek, směsí a prachů a způsoby nakládání s nimi v průběhu vzdělávání ve středních školách

10.04.2018 20:08

Ve Sbírce předpisů ČR vychází Vyhláška č. 61/2018 Sb. o seznamu nebezpečných chemických látek, směsí a prachů a podmínkách nakládání s nebezpečnými chemickými látkami a směsmi a podmínkách výkonu činností spojených s nebezpečnou expozicí prachů. Vyhláškou, která bude účinná pátnáctým dnem po vyhlášení, má být zajištěna dostatečně realizace praktického vyučování žáků od 15 do 18 let, tj. nezletilých žáků ve středních školách a školských zařízeních.

Vyhláška o seznamu nebezpečných chemických látek, směsí a prachů a  podmínkách nakládání s nebezpečnými chemickými látkami a směsmi a podmínkách výkonu činností spojených s nebezpečnou expozicí prachů, byla předložena na základě schválené novely školského zákona č. 178/2016 Sb., kterou byl v § 65 doplněn nový odstavec 4, který zní: „Při praktickém vyučování smějí žáci pod přímým dohledem nebo dozorem osoby s odbornou způsobilostí nakládat s nebezpečnými chemickými látkami nebo směsmi nebo vykonávat činnosti spojené s nebezpečnou expozicí prachu, které jsou stanoveny v prováděcím právním předpise. Ministerstvo stanoví prováděcím právním předpisem seznam látek, směsí a prachů uvedených ve větě první, podmínky nakládání s látkami a směsmi a podmínky výkonu činností spojených s nebezpečnou expozicí prachů.“

Na praktické vyučování se podle § 65 odst. 3 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, vztahují ustanovení zákoníku práce, která upravují pracovní dobu, bezpečnost a ochranu zdraví při práci, péči o zaměstnance a pracovní podmínky žen a mladistvých, a další předpisy o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci. Právní úprava obsažená v původním znění § 44a odst. 8 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, ve znění pozdějších předpisů, která upravovala nakládání s chemickými látkami a směsmi klasifikovanými jako toxické nebo žíravé mladistvými v rámci přípravy na povolání, byla vypuštěna, a  v současné době platná vyhláška č. 180/2015 Sb., o pracích a pracovištích, které jsou zakázány těhotným zaměstnankyním, zaměstnankyním, které kojí, a zaměstnankyním-matkám do konce devátého měsíce po porodu, o pracích a pracovištích, které jsou zakázány mladistvým zaměstnancům, a o podmínkách, za nichž mohou mladiství zaměstnanci výjimečně tyto práce konat z důvodu přípravy na povolání (vyhláška o zakázaných pracích a pracovištích), stanovuje výjimky pro mladistvé zaměstnance připravující se na povolání, ale tyto výjimky a pravidla jsou velmi přísná a neumožňují provádět běžné praktické vyučování v odborných středních školách tak, aby byla zajištěna dostatečná příprava žáků na budoucí pracovní uplatnění.

Novelou nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci, ve znění pozdějších předpisů, byla doplněna v §12a speciální pravidla vztahující se na mladistvé žáky při nakládání s nebezpečnými chemickými látkami nebo chemickými směsmi v rámci přípravy na povolání a pod přímým soustavným dohledem odpovědné osoby. Tato úprava sice umožňuje možnost nakládání s chemickými látkami mladistvými, ale pravidla jsou velmi obecná, bez stanovení podmínek bezpečného nakládání s chemickými látkami a nejsou stanoveny podmínky s nebezpečnou expozicí prachů.

 

Dokument ke stažení:

Text vyhlášky