Více času na podstatné

Nová pravidla EU pro zlepšení čištění a opětovného využívání městských odpadních vod

11.04.2024 15:48

Lepší monitorování chemických znečišťujících látek, patogenů a antimikrobiální rezistence. Výrobci léčiv a kosmetiky a členské státy budou muset financovat náklady na dodatečné zpracování mikropolutantů a v neposlední řadě lepší opětovné využívání vyčištěných městských odpadních vod, aby se zabránilo nedostatku vody aneb poslanci EP ve středu schválili nová pravidla EU pro odvádění, čištění a vypouštění městských odpadních vod.

Parlament přijal 481 hlasy (79 bylo proti a 26 hlasy se zdrželo hlasování) předběžnou dohodu uzavřenou s Radou v lednu 2024 o revizi norem EU pro vodní hospodářství a čištění městských odpadních vod s cílem lépe chránit veřejné zdraví a životní prostředí.

Do roku 2035 budou městské odpadní vody před vypouštěním do životního prostředí procházet sekundárním čištěním (tj. odstraňováním biologicky rozložitelných organických látek), a to ve všech aglomeracích s populačním ekvivalentem (tj. standardní měrná jednotka popisující průměrné znečištění vypouštěné jednou osobou za den) 1 000 nebo více.

Do roku 2039 bude terciární čištění (tj. odstraňování dusíku a fosforu) aplikováno ve všech čistírnách odpadních vod s populačním ekvivalentem 150 000 a více a do roku 2045 v čistírnách s populačním ekvivalentem 10 000 a více.

Dodatečné čištění odstraňující široké spektrum mikropolutantů („kvartérní čištění“) bude do roku 2045 povinné pro všechny čistírny s populačním ekvivalentem nad 150 000 (a nad 10 000 na základě posouzení rizik).

Detailně budou monitorovány parametry veřejného zdraví (např. známé viry a nově se objevující patogeny), chemické znečišťující látky, včetně tzv. „věčných chemikálií“ (per- a polyfluorované alkylové sloučeniny), mikroplasty a antimikrobiální rezistence.

Aby se pokryly náklady na kvartérní čištění (odstraňování mikropolutantů z městských odpadních vod), směrnice zavádí rozšířenou odpovědnost výrobce pro humánní léčivé přípravky a kosmetické přípravky. Nejméně 80 % nákladů budou hradit výrobci, zbytek pokryje vnitrostátní financování.

Členské státy budou mít povinnost podporovat opětovné využívání vyčištěných odpadních vod ze všech městských čistíren odpadních vod tam, kde je to vhodné, zejména v oblastech s nedostatkem vody.

Prohlášení zpravodaje

Zpravodaj Nils Torvalds (Renew, FI) uvedl: „Tento právní předpis významně zlepší normy pro hospodaření s vodou a čištění odpadních vod v Evropě, zejména díky novým pravidlům pro odstraňování mikropolutantů pocházejících z léků a výrobků osobní hygieny. Dbáme na to, aby dopad pravidel na dostupnost léků nebyl nepřiměřený a aby škodlivé chemické látky, jako jsou věčné chemikálie, byly monitorovány a v budoucnu s nimi bylo lépe nakládalo.“

Další postup

Aby dohoda vstoupila v platnost, musí ji nyní formálně schválit také Rada.

Souvislosti

V říjnu 2022 Komise předložila návrh na přezkum směrnice o čištění městských odpadních vod, který ji uvádí do souladu s politickými cíli EU v oblasti klimatu, oběhového hospodářství a snižování znečištění. Tato legislativa je jednou z klíčových iniciativ v rámci akčního plánu EU pro nulové znečištění ovzduší, vod a půdy.