Více času na podstatné

Nové nařízení Komise (EU) 2023/707 mění přílohy nařízení CLP

11.04.2023 20:35

Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2023/707, kterým se mění nařízení CLP zavádí nové třídy nebezpečnosti a kritéria pro klasifikaci, označování a balení látek a směsí pro endokrimnní disruptory a další škodlivé chemické látky (ÚV 31. 3. 2023).

Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2023/707 ze dne 19. prosince 2022, kterým se mění nařízení (ES) č. 1272/2008 (nařízení CLP), pokud jde o třídy nebezpečnosti a kritéria týkající se klasifikace, označování a balení látek a směsí, vstoupí v platnost 20. 4. 2023.

Zkušenosti a vědecké poznatky získané při identifikaci látek podle nařízení (ES) č. 1907/2006 jako látek vzbuzujících mimořádné obavy (látky SVHC) vedly k potřebě zavést do nařízení CLP nové třídy nebezpečnosti a jejich kritéria, aby bylo zajištěna vysoká úroveň ochrany lidského zdraví a životního prostředí a volný pohyb látek, směsí a určitých předmětů.

Nařízením Komise (EU) 2023/707 se zavádějí nové třídy nebezpečnosti pro endokrinní disruptory a pro chemické látky, které se v životním prostředí nerozkládají a mohou se akumulovat v živých organismech nebo hrozí, že se dostanou a rozšíří do vodního cyklu, včetně pitné vody.

Jedná se o látky SVHC, které jsou endokrinní disruptory pro lidské zdraví (ED HH) a životní prostředí (ED ENV), látky s perzistentními, bioakumulativními a toxickými vlastnostmi (PBT) a vysoce perzistentními, vysoce bioakumulativními vlastnostmi (vPvB). Rovněž pro látky, které mají pravděpodobné vážné účinky na životní prostředí v důsledku perzistentních, mobilních a toxických (PMT) a vysoce perzistentních, vysoce mobilních (vPvM) vlastností, byly zavedeny příslušné třídy nebezpečnosti.

Do příloh I, III a VI nařízení (ES) č. 1272/2008 jsou zařazeny nové třídy nebezpečnosti a jejich názvy, příslušné standardní věty o nebezpečnosti a kódy kategorií nebezpečnosti. Nové „EUH věty“ budou mít stejný význam jako „H-věty“ („hlavní“ standardní věty o nebezpečnosti).

V příloze I nařízení CLP jsou uvedena ustanovení o odloženém uplatňování povinnosti klasifikovat a označovat látky a směsi v souladu s novými požadavky, aby se jim dodavatelé látek a směsí měli možnost přizpůsobit.

Text nařízení v české i anglické verzi naleznete v příloze této aktuality.

 

Dokuemnt ke stažení:

Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2023/707

Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2023/707 [EN]