Více času na podstatné

Nové veřejné konzultace - kvalita ovzduší

14.06.2018 18:46

Evropská komise zahájila veřejnou konzultaci pro účely kontroly účelnosti směrnic EU o kvalitě vnějšího ovzduší a a dále veřejnou konzultaci týkající se hodnocení nařízení o ozonové vrstvě.

 

 

 

Veřejná konzultace pro účely kontroly účelnosti směrnic EU o kvalitě vnějšího ovzduší

Cíl konzultace: Tato veřejná konzultace tvoří součást kontroly účelnosti směrnic EU o kvalitě vnějšího ovzduší (2008/50/ES, 2004/107/ES), kterou provádí Evropská komise. Tyto směrnice stanoví kritéria pro sledování a posuzování kvality ovzduší, povinné informování veřejnosti, normy kvality ovzduší a opatření, pokud tyto normy nejsou splněny. Cílem této konzultace je získat názory na to, zda směrnice uvedené úkoly plní relevantním, účelným, účinným a soudržným způsobem a zda právní předpisy EU přinášejí jasnou přidanou hodnotu.

Cílem této konzultace je shromáždit názory zúčastněných stran na:

  • úroveň informovanosti o problémech kvality ovzduší obecně a úroveň obeznámenosti s ustanoveními směrnice EU o kvalitě vnějšího ovzduší konkrétně
  • to, zda a jak směrnice EU o kvalitě vnějšího ovzduší přispěly ke zlepšení kvality ovzduší v Evropě to, zda jsou ustanovení směrnice EU o kvalitě vnějšího ovzduší i nadále relevantní, účinné, efektivní a soudržné s ostatními politikami EU a členských států, jakož i to, co je přidanou hodnotu EU.

Další informace ZDE

 

Veřejná konzultace týkající se hodnocení nařízení o ozonové vrstvě

Cíle této konzultace jsou:

  • zajistit, aby všechny dotčené nebo zainteresované strany měly možnost se konzultace zúčastnit
  • dát zúčastněným stranám prostor k vyjádření jejich názoru na provádění nařízení o ozonové vrstvě
  • shromáždit údaje a názory, na jejichž základě budeme moct určit, zda a proč různá opatření obsažená v nařízení vedla či nevedla k očekávaným výsledkům
  • získat od dotčených zúčastněných stran informace o tom, jak zajistily plnění požadavků nařízení, jak tuto zkušenost hodnotí a zejména, jaké náklady a přínosy jim z toho plynuly doplnit shromážděné údaje o informace o alternativních látkách používaných v průmyslu v rámci výjimky (tj. použití jako technologické činidlo, kritické použití nebo laboratorní použití).
  • Další informace ZDE