Více času na podstatné

Olovo: Vláda se dohodla s myslivci i rybáři

30.10.2019 21:13

Snaha Evropské unie zakázat olovo ve střelivu a rybářském náčiní vyvolal mezi českými myslivci, střelci a rybáři velké pozdvižení. Prozatím si však mohou oddechnout - vláda problematiku olova v nejbližších dnech projednávat nebude a ujišťuje je, že s plošným zákazem rozhodně nesouhlasí.

Ministerstvo životního prostředí se dohodlo se zástupci rybářů, střelců a myslivců na společném postupu k olovu. Výsledkem jednání je, že tato problematika do nové strategie ochrany životního prostředí na příštích deset let vůbec nebude zahrnuta.

Rybáři, myslivci i střelci si tak prozatím mohou oddechnout. Ministerstvo chce nejprve zpracovat studii, která bude vysvětlovat konkrétní dopady olova na životní prostředí České republiky. "Znovu jsem zástupcům všech asociací a sdružení potvrdil, že ministerstvo je proti plošnému zákazu používání olova ve střelách i rybářských olůvkách," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Tento postoj si hodlá obhájit i na půdě Evropské unie. "Ministerstvo takto bude nadále vystupovat při jednáních v Evropské komisi," slíbil Brabec.