Více času na podstatné

Postup soudů v kauze Letiště Vodochody má řešit štrasburský soud

15.02.2018 18:56

Obce z okolí Letiště Vodochody podaly kvůli postupu českých soudů při projednání námitek proti rozšíření letiště žalobu k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Podání nemá odkladný účinek, letiště má pro investici platný posudek vlivu na životní prostředí (EIA), připravuje dokumentaci pro územní řízení, které předchází stavebnímu povolení. Některé obce se obávají zhoršení životního prostředí po rozšíření letiště. O postupu obcí z iniciativy Stop letišti Vodochody dnes média informovala starostka Panenských Břežan Lucie Fiury.

Ústavní soud v lednu odmítl stížnost obcí z iniciativy, požadovaly projednání jejich připomínek a námitek českými soudy. Soudy obce z jednání na úrovni Městského soudu v Praze i Nejvyššího správního soudu z jednání vylučovaly a tím se podle iniciativy projednání námitek vyhýbaly. "Proto obcím nyní nezbylo, než se o své právo na spravedlivý proces obrátit žalobou k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku," uvádí prohlášení iniciativy Stop letišti Vodochody.

Situace kolem získání posudku EIA měla složitý vývoj. Ministerstvo nejprve vydalo kladný posudek EIA. Kvůli stížnostem starostů okolních obcí úřad začal své stanovisko prověřovat a poté ho zrušil. Následovala žaloba letiště, stanovisko po zásahu justice "obživlo" a také přezkumné řízení skončilo závěrem, že některé nedostatky se podařilo odstranit při postupné přípravě záměru. Některé obce a část jejich obyvatel se však nadále obávají například hluku a dopravní zátěže.

Letiště má v budoucnu odbavovat ročně až 3,5 milionu cestujících hlavně na linkách nízkonákladových aerolinií a při nepravidelných a soukromých letech. Investor, skupina Penta, chce vynaložit asi tři miliardy korun.

 

 

Zdroj: ČTK