Více času na podstatné

Připomínky - EU: Ekodesign, F-plyny a E-PRTR

16.06.2022 21:06

Evropská komise zveřejnila k připomínkování veřejnou konzultaci k Energetické účinnosti – požadavky na ekodesign vysavačů. V roce 2013 přijala EU opatření týkající se ekodesignu vysavačů, která stanoví minimální požadavky na energetickou účinnost. Spotřebitelům to přineslo významné úspory energie. Tato iniciativa přezkoumá tato opatření s ohledem na technický pokrok a posoudí, zda: zahrnovat vysavače napájené bateriemi a robotické vysavače, a stanovit požadavky na materiály a životnost vysavačů.

Evropská komise zveřejnila k připomínkování návrh nařízení přijatý Komisí k Fluorovaným skleníkovým plynům. Fluorované plyny (tzv. F-plyny) jsou skleníkové plyny vypouštěné člověkem, používané v různých výrobcích a zařízeních (např. chladničkách, klimatizacích). Jejich emise nežádoucím způsobem přispívají k oteplování klimatu. V roce 2014 přijala EU pravidla, která mají emise fluorovaných skleníkových plynů výrazně snížit. V rámci této iniciativy se tato pravidla přezkoumají a aktualizují s ohledem na: Zelenou dohodu pro Evropu a právní rámec pro klima, aktuální mezinárodní závazky týkající se hydrofluoruhlovodíků (Montrealský protokol) a dosažený pokrok a získané poznatky.

Evropská komise zveřejnila k připomínkování návrh nařízení přijatý Komisí k evropskému registru úniků a přenosů znečišťujících látek. Registr obsahuje klíčové údaje o znečišťujících látkách vypouštěných průmyslovými zařízeními v Evropě. Komise byla pověřena revizí pravidel EU pro řešení problematiky znečištění z velkých průmyslových zařízení. Cílem této iniciativy je: zlepšit přístup veřejnosti k informacím o životním prostředí, podpořit revizi úzce souvisejících právních předpisů týkajících se průmyslových emisí,    přispět k dosažení cílů Zelené dohody pro Evropu týkajících se nulového znečištění, klimatické neutrality, biologické rozmanitosti a čistšího a oběhovějšího hospodářství
 

Dokument ke stažení: