Více času na podstatné

Problematika aplikace nařízení (ES) č. 1907/2006 (nařízení REACH) ve Velké Británii po přechodném období

25.11.2020 19:38

Po skončení přechodného období bude nařízení REACH Evropské unie aplikováno do právních předpisů Velké Británie na základě Zákona o vystoupení z Evropské unie z roku 2018.

Nařízení REACH a související právní předpisy budou ve Velké Británii aplikovány s nezbytnými změnami, aby byly plně funkční v právním prostředí Velké Británie.

Klíčové zásady nařízení REACH, které platí pro Evropskou unii, zůstanou zachovány.

Právní předpis, který bude ve Velké Británii fungovat od 1. ledna 2021, bude označen jako nařízení UK REACH.

Toto nařízení bude k dispozici na stránkách legislativy - GOV.UK (The REACH Statutory Instrument can be found on legislation.gov.uk) poté, co projde příslušnými parlamentními procesy. Předpokládá se, že vstoupí v platnost na konci přechodného období.

Od 1. ledna 2021 budou nařízení UK REACH a EU REACH fungovat nezávisle na sobě.

Společnosti, které dodávají a nakupují látky, směsi nebo předměty do EU a z EU nebo z Evropského hospodářského prostoru (EHP) nebo ze Severního Irska a Velké Británie (Anglie, Skotsko a Wales), budou muset zajistit splnění příslušných povinností podle obou právních předpisů.

Podle protokolu o Severním Irsku se nařízení EU REACH bude i nadále vztahovat na Severní Irsko i po skončení přechodného období, zatímco nařízení UK REACH bude regulovat přístup látek na trh ve Velké Británii.

Pro společnosti je důležité, že role, kterou v současné době zastávají v rámci nařízení EU REACH, se v některých případech může podle nařízení UK REACH výrazně změnit. Je proto důležité, aby všechny společnosti, které podnikají na trhu ve Velké Británii, zkontrolovaly svoji roli v režimech REACH v EU a ve Velké Británii.

Pro zachování nebo získání přístupu na trhy v Evropské unii, Evropském hospodářském prostoru, Severním Irsku a Velké Británii bude nutné provést řadu opatření.

 

Další informace:

Celý text zprávy [en]

 

Zdroj: MPO