Více času na podstatné

Státní energetická koncepce je na programu vlády. Dočká se i akční plán pro energii z OZE.

05.11.2012 08:07

Tento týden vládá projedná aktualizaci státní energetické koncepce a dále také akční plán pro energii z obnovitelných zdrojů energie. Oba strategické dokumenty jsou na programu středečního jednání vlády.

Minulý týden ministr průmyslu a obchodu M. Kuba informoval, že aktualizace státní energetická koncepce (SEK) bude po dohodě s premiérem Petrem Nečasem zařazena na program vlády příští týden s tím, že rozpory již byly s ostatními resorty vyřešeny. Dle návrhu programu jednání vlády na den 7. listopadu 2012 je bod "Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky" na programu spolu s odloženým bodem "Aktualizace Národního akčního plánu České republiky pro energii z obnovitelných zdrojů". Akční plán pro energii z OZE měla vláda projednat již minulý týden, ale neprojednala. Na brífinku po jednání vlády 1. místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí K. Schwarzenberg oznámil, že bod programu byl vyřazen z programu jednání vlády.

Projednání Surovinové politiky bude zatím posunuto a bude projednána až v souvislosti s předložením věcného záměru tzv. „velké novely“ horního zákona, kterou v průběhu listopadu předloží MPO spolu s MŽP a která by měla představovat všeobecně přijatelné řešení týkající se právního rámce další těžby surovin v Česku.

Kvůli novému návrhu rozpočtu na rok 2013 se dnes mimořádně sejde vláda.

 

Související článek: Státní energetickou koncepci vláda projedná příští týden. Surovinová politika musí počkat na velkou novelu horního zákona.