Více času na podstatné

Švédsko - zákazem přímého využívání čistírenských kalů k vyššímu využití fosforu a ochraně zemědělské půdy!

24.07.2018 12:00

Ve Švédsku se používá dobrovolný certifikační systém REVAQ, který zabezpečuje regulaci aplikace kalů z čistíren odpadních vod na zemědělské půdy. Systém zajišťuje, že nutrienty z čistírenských kalů mohou být udržitelně aplikovány na zemědělskou půdu v souladu s národními ekologickými předpisy a záměry. Systém poskytuje zúčastněným stranám informace o složení a využívání kalu a stanoví pokyny pro neustálé zlepšování kvality přítoku odpadních vod a kalů s ohledem na kovy a další prioritní látky. I tento dokonalý systém zřejmě bude pod tlakem nových zjištění o složení čistírenských kalů změněn.

V rámci úsilí o zajištění netoxických a ekologicky účinných ekologických cyklů se švédská vláda rozhodla zahájit šetření s cílem navrhnout zákaz přímého využívání kalů z čistíren odpadních vod a zavést požadavek, aby fosfor byl z čistírenských kalů recyklován. Vláda jmenovala Gunnara Holmgrena předsedou komise, která tuto možnost prošetří a navrhne řešení.

Fosfor je životně důležitým nutrientem pro rostliny. Vzhledem ke složení čistírenského kalu, který často obsahuje nadlimitní koncentrace škodlivých látek nebezpečných pro životní prostředí a lidské zdraví, může být na zemědělské půdě ve Švédsku využito pouze asi 30 % vyprodukovaného kalu. Zbytek se používá bez využití živin, například při rekultivaci nebo jako pokrytí skládek.

Švédská vláda chce vytvořit i v oblasti nakládání s kaly podmínky pro cirkulární ekonomiku, ve které je odpad považován za zdroj. Cílem zahájeného šetření je zajistit recyklaci fosforu z čistírenských kalů netoxickým a bezpečným způsobem a touto cestou zvýšit využití kalů pro zemědělství.

"Je důležité, abychom využívali naše zdroje zodpovědně. Fosfor je cenným zdrojem, a proto bychom měli využívat dostupné technologie k jeho využití," říká ministryně životního prostředí Karolina Skogová.

Fosfor je důležitou složkou minerálních hnojiv a v současné době se těží v zahraničí a dováží do Švédska. Vylepšení využívání fosforu v kalu z čistíren odpadních vod přispěje ke zvýšení soběstačnosti Švédska.

Očekává se, že v rámci šetření vzniknou návrhy na požadavek recyklace fosforu z kalů z čistíren odpadních vod. Jelikož čistírenský kal také obsahuje látky, které jsou nebezpečné pro životní prostředí a lidské zdraví, např. farmaceutické zbytky a mikroplasty, očekává se, že šetření vyústí v zákaz aplikace kalů z čistíren odpadních vod na zemědělské půdě.

"Informace o složení kalů ukazují, že kromě kovů, které jsou nebezpečné pro životní prostředí a lidské zdraví, čistírenské kaly obsahují i ​​některé mikroplasty. Zákaz hnojení pomocí kalů z odpadních vod sníží riziko, že mikroplasty budou vstupovat do prostředí, kde se naše potraviny pěstují," říká ministryně Skogová. Zákaz šíření splaškových kalů by neměl být překážkou výroby bioplynu. Cílem je získání energie i fosforu z odpadních kalů bez rizika emise látek, které jsou škodlivé pro životní prostředí nebo lidské zdraví do životního prostředí.

Volně zpracováno podle publikovaného prohlášení ze dne 13.7.2018.

 

 

Autor: Ing. Miroslav Kos, CSc., MBA (SMP CZ a.s.)