Více času na podstatné

V Rakousku jsou řízení EIA důkladnější, ale zato méně častá

04.10.2013 08:17

V Rakousku jsou řízení EIA důkladnější, ale zato méně častá - vzhledem k tomu, že podmínky pro jejich realizaci jsou mírnější než v Česku, jak Aktuálně.cz prozradil pracovník tamějšího ministerstva životního prostředí Christian Baumgartner. "Otázkou je, co je lepší, zda více měkčích řízení jako v Česku, či méně, ale důkladnějších jako v Rakousku," nechal se slyšet Baumgartner. Baumgartner také předtím v Senátu popsal specifika rakouského systému. Tím zásadním je, že u našich jižních sousedů nejde o samostatný proces, ale o součást koncentrovaného povolovacího řízení, jehož výsledkem je jedno jediné rozhodnutí.

A proč tedy zatím Česko nenásleduje rakouský systém alespoň v "odlehčené" formě navrhované ministerstvem pro místní rozvoj? Podle Aktuálně.cz, který oslovil několik účastníků senátního semináře tu jde zřejmě o kompetenční spor mezi ministerstvy, kdy se ministerstvo životního prostředí obává ztráty kontroly nad celým procesem. Více ZDE.

 

Související článek:

V blízké budoucnosti projde národní legislativa o EIA podstatnou změnou. Nová úprava zákona by měla vést k posílení právní jistoty investorů.


 

Zdroj: Aktuálně.cz