Více času na podstatné

Vědecké výbory ECHA podporují omezení olova pro venkovní střelbu a rybolov

05.12.2022 20:19

Výbory SEAC a RAC podpořily navrhované omezení olověných střel při lovu a venkovní sportovní střelbě a používání olova při rybolovu. Omezení by mohlo zabránit úniku více než 600 tisíc tun olova do životního prostředí.

Výbor pro socioekonomickou analýzu (SEAC) přijal konečné stanovisko k navrhovanému omezení používání olověných střel pro lov a venkovní sportovní střelbu, ale také k používání olova v rybářském závaží a návnadách. Výbor pro posuzování rizik (RAC) přijal stanovisko k tomuto návrhu v červnu 2022.

Podle výboru RAC používání olova při těchto činnostech představuje pro lidi, volně žijící živočichy (zejména ptáky) a životní prostředí riziko, které není dostatečně kontrolováno. Oba výbory se shodly na tom, že nejvhodnějším celoevropským opatřením ke snížení tohoto rizika je omezení podle nařízení REACH.

Výbor SEAC dospěl k závěru, že navrhované omezení lze po vyhodnocení nákladů a přínosů pro společnost považovat za přiměřené. Zdůraznil rovněž, že některé přínosy nebyly vyčísleny, ale pravděpodobně budou významné – např. zamezí se otravám dravých ptáků.

RAC přijal také doplňující stanovisko, které se týká rizik pro lidské zdraví z olova v mase zvěře. Toto stanovisko vychází z připomínek a důkazů od veřejnosti předložených během konzultace, která probíhala od července do října 2022. Konzultace byla zaměřena na údaje Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), které byly použity při hodnocení rizik a návrh se o ně opírá. Doplňující stanovisko RAC potvrzuje závěry původního stanoviska.

Oba výbory doporučují upravit podmínky navrhovaného omezení a konstatují, že přechodné období pro zákaz olova ve střelách při lovu by mohlo být kratší než původně navrhovaných pět let. Hlavní doporučení výborů jsou k dispozici v dokumentu Otázky a odpovědi (Q&A). Společné stanovisko výborů RAC a SEAC a doplňující stanovisko RAC budou zveřejněny počátkem roku 2023.

Po přijetí stanoviska výboru SEAC a doplňujícího stanoviska výboru RAC zašle ECHA stanoviska a navrhované omezení Evropské komisi, která rozhodne o nutnosti tohoto omezení. V kladném případě pak předloží návrh na změnu v příloze XVII nařízení REACH. O návrhu budou hlasovat členské státy ve výboru REACH Committee a před přijetím jej posoudí Evropský parlament a Rada.

Do působnosti návrhu na omezení nespadá vojenské a další necivilní použití olověného střeliva, např. policejními, bezpečnostními a celními složkami a rovněž použití olověných střel ve vnitřních prostorách.

 

Další informace:

 
 
Zdroj: MPO