Více času na podstatné

Za odběr podzemní vody bez povolení uložili inspektoři ČIŽP firmě pokutu přes 270 tisíc korun

24.09.2020 19:10

Společnost OLZA, spol. s r. o. porušila vodní zákon. Od ledna 2017 do listopadu 2019 odebírala podzemní vody ze studny ve svém areálu na pozemku v k. ú. Jablunkov bez povolení k nakládání s vodami. Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Ostravě jí za to uložili pokutu 272 620 korun.

Odběr vody je zajištěn z veřejného vodovodu na základě smlouvy, v areálu se nachází i vlastní zdroj podzemní vody – studna, z níž v roce 2004 povolil odběr na 10 let Městský úřad Jablunkov. „Firma ale nepožádala o prodloužení povolení, a tak v roce 2015 jeho platnost skončila. Do doby zahájení naší kontroly společnost o nové povolení k nakládání s vodami nepožádala, přestože vodu nadále odebírala,“ řekl Karel Kozubek, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ostravě. Podle vodního zákona lze za přestupek spáchaný odběrem podzemních vod bez povolení uložit pokutu ve výši násobku sazby 70 Kč za 1 m3 nedovoleně odebraných podzemních vod, nejvýše však deset milionů korun.

Společnost OLZA, spol. s r. o. působí v areálu v Jablunkově od roku 2004. Její hlavní výrobní aktivitou je lisování a tváření kovů za studena především pro automobilový a elektrotechnický průmysl.

Firma se proti rozhodnutí ČIŽP odvolala k Ministerstvu životního prostředí. To ale její odvolání zamítlo a sankci potvrdilo. Ta nabyla 1. září 2020 právní moci.