Více času na podstatné

Za sesuv odpadů mimo zabezpečené těleso skládky uložili inspektoři provozovateli pokutu 150 tisíc korun

16.12.2019 19:56

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z Oblastního inspektorátu v Brně uložili pokutu 150 tisíc korun společnosti Technické služby Zlín, s.r.o. Ta jako provozovatel skládky Suchý důl porušovala její provozní řád. Zjistili to inspektoři při neohlášené kontrole letos v září.

V důsledku nedodržení předepsaného sklonu svahů skládky došlo ve třech místech k utržení a sesuvu odpadů i mimo zabezpečený prostor skládky izolovaný těsnící fólií. „Mimo těleso skládky tak v délce 150 metrů ležely betony, cihelné zdivo, papír, polystyreny, plasty i dřevo. Je zřejmé, že provozovatel nedodržoval technologický postup skládkování daný provozním řádem,“ řekl Tomáš Augustin, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP Brno.

Inspektoři také zjistili, že v části skládky určené pro ukládání azbestu a odpadů na bázi sádry se v rozporu s provozním řádem nacházely i jiné druhy odpadů – plasty, molitany a polystyreny. „Azbest, z něhož se uvolňují nebezpečná karcinogenní vlákna, měl být dle provozního řádu překrýván jen materiály k tomu určenými, například zeminou, kamením, jílem či pískem. Plast, molitan a polystyren na tom místě neměly co dělat a nebylo tak dostatečně zajištěno správné překrytí azbestu,“ uvedl Augustin.

Jako přitěžující okolnost při stanovování výše pokuty vzali inspektoři v potaz to, že nešlo o první pochybení firmy. V roce 2017 jí uložili pokutu 50 tisíc korun za odpady zjištěné mimo zabezpečené těleso skládky, a to v délce asi 100 metrů.

Společnost Technické služby Zlín proti aktuální pokutě nepodala odpor, sankce je pravomocná.