Více času na podstatné

Zahájení EIA: Zařízení pro energetické využití odpadu v lokalitě Mělník - ZEVO Mělník

08.01.2018 07:39

Navrhovaný záměr zahrnuje výstavbu zařízení pro energetické využití odpadu (ZEVO) s technologií roštového spalování, s celoroční dodávkou tepelné a elektrické energie do odběratelské sítě, s umístěním zařízení (ZEVO) v lokalitě „Elektrárny Mělník“. Navržená nominální kapacita ZEVO Mělník je 320 000 tun odpadu za rok.

V rámci celkové koncepce se předpokládá výstavbu dvou nových spalovacích jednotek, z nichž jedna bude uvedena do provozu v roce 2021 (plynová kotelna) a další v roce 2022 (fluidní kotel). Následně na úrovni roku 2024 se předpokládá uvedení do provozu Zařízení pro energetické využívání odpadu (ZEVO Mělník). Projektované zařízení ZEVO Mělník je koncipováno jako modulární, dvoulinkové řešení, o energetickém příkonu kotlů cca 110 MWt, které využije 320 tisíc tun odpadů ročně při průměrné výhřevnosti odpadů 10 MJ/kg.

Navrhované zařízení je primárně určeno k energetickému využití směsného komunálního odpadu a jemu podobných odpadů živnostenských, průmyslových, odpadů z úřadů a dále spalitelných složek nevyužitelných výmětů z třídíren komunálních odpadů vyprodukovaných prioritně ve Středočeském kraji, případně dalších oblastí Ústeckého a Libereckého kraje.

Z hlediska komplexního hodnocení vlivů na životní prostředí došel zpracovatel dokumentace k závěru, že záměr je v souladu s platnou legislativou, vlivy na životní prostředí jsou minimalizovány a záměr je bez podstatných problémů realizovatelný. Podrobné infromace k projektu a dokumenty najdete v systému EIA ZDE.