Více času na podstatné

Zveřejnění závazných nástrojů FA/FEA pro oblast vodohospodářství (Prioritní osa 1)

06.02.2012 08:59

Na webových stránkách OPŽP v sekci Dokumenty ke stažení a dále v Elektronickém prostředí pro žadatele BENE-FILL, sekci Dokumenty ke stažení, byly zveřejněny aktualizované závazné nástroje pro zpracování Finanční a ekonomické analýzy (FEA/FA) projektů z vodohospodářské oblasti (Prioritní osa 1, Operační program Životní prostředí 2007-2013).

 

Soubor aktualizovaných nástrojů FA/FEA, verze 16.1 pro PO 1, obsahuje vedle výpočetních modelů a uživatelských manuálů též doprovodné metodické texty a vypracované modelové příklady. Použití aktualizovaných nástrojů je povinné pro všechny projekty s finanční (příp. ekonomickou) analýzou v rámci XXXIV. výzvy OPŽP. Nástroje pro zpracování FA/FEA jsou určeny k použití v programu MS Excel, verze 2003 a 2007. Zpracování FA/FEA  jiným softwarem není přípustné.

V případě, kdy projekt generuje kladné čisté příjmy dle čl. 55 Nařízení Rady (ES) č. 1083/2006, použije následně pro zpracování finanční (příp. ekonomické) analýzy jeden ze setů „Vodohospodářský model - zelená louka" nebo „Vodohospodářský model - historická data", dle typu projektu. Podpůrný návod pro určení typu projektu a výběr správného modelu je obsažen v úvodních pasážích manuálů.

V závislosti na typu projektu volí Žadatel/Zpracovatel odpovídající sadu nástrojů ze dvou setů. Modely jsou uzpůsobeny pro projekty výstavby zcela nové infrastruktury (projekt na tzv. „zelené louce"), tak i projekty obsahující rekonstrukce/rozšíření stávající infrastruktury (tzv. „historická data"). Podrobné informace ke zpracování FA/FEA projektů jsou uvedeny v uživatelských manuálech k jednotlivým modelům. V případě pochybností kontaktuje Žadatel/Zpracovatel Oddělení projektové podpory.

BENE-FILL

 

Související články: SFŽP vyhlásil 34. výzvu pro individuální projekty v oblasti zlepšení jakosti pitné vody